Л А С К А В О  П Р О С И М О

ВИХОВУВАТИ СЕРЦЕМ, ЧЕРЕЗ СЕРЦЕ, ДЛЯ СЕРЦЯ!

Сьогодні -  П`ятниця, 18/8/2017                               Сайт знаходиться у стані розробки


ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД (ЯСЛА-САДОК) №8
"ЯЛИНОЧКА"

Тут кожен день розквітають дитячі посмішки, 
тут кожен день море розваг, 
тут є все для щастя дітей!


Наша адреса: Україна, 90400, Закарпатська обл., м. Хуст, вул. Волошина, 15; тел.: (03142) 4-37-39

 
МЕНЮ  ... 
 


 СТАТИСТИКА 
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


ВХІД
  
 

ОРГАНІЗАЦІЯ  ХАРЧУВАННЯ В ДНЗ № 8 «ЯЛИНОЧКА»

При організаціі харчування працівники закладу керуються нормативно-правовими документами :

·      Закон України «Про дошкільну освіту»

·      Закон України «Про дитяче харчування»

·      Закон України «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини»

·      Положення «Про дошкільний навчальний заклад», затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305

·      Постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 № 1243«Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернат них навчальних закладів»

·      Перелік постанов Кабінету Міністрів України, що втратили чинність

·      Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591«Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»

·      Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1752«Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу»

·      Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 р. № 258 «Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»

·      Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»

·      Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005р. № 242/329, зареєстровано В Міністерстві юстиції України 15.06.2005р.№ 661/10941

·      Наказ Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних та комунальних дошкільних закладах», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06.12.2002 № 953/7241

·      Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, зареєстрований наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667

·      Наказ Міністерства освіти і науки України від 25.07.2005.р. № 431 «Про внесення змін до -Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних та комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.08.2005 № 875/11155

·      Спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05.05.2006     № 523/12397

·      Спільний наказ Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 р. № 620/563 «Щодо невідкладних заходів харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів»

·      Лист Міністерства освіти і науки України від 13.04.2006 № 1/9-228 «Про харчування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування у загальноосвітніх навчальних закладах»

·      Лист Міністерства освіти і науки України від 21.06.2007 р. № 1/9-394 «Про здійснення контролю за організацією харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».


В закладі відпрацьовано:

·       Режим та графік харчування  вихованців.

·       Визначено постачальників харчування та продовольчої сировини.

·       Керівником розроблено Інструкцію прийому продуктів харчування та видачі їх на кухню.

·       Щоденно складається меню – розклад з веденням обліку дітей, які отримують  безоплатне або пільгове(50 %)  харчування.

·       Щоденно ведеться контроль за харчуванням.

·       Щоденне  інформування батьків про  раціон страв в закладі на стенді «Меню».

Документація з питань харчування ,яка ведеться в  ДНЗ:

1)Журнал Бракеражу  сирої продукції;

2)Журнал Бракеражу готової продукції

2)Журнал здоров'я працівників харчоблоку;

3)Журнал реєстрації занять з гігієни харчування та основ дитячого дієтичного харчування;

4)Книга складського обліку продовольчої сировини;

5)Журнал реєстрації заявок на продукти;

6)Картотека страв;

7)Журнал обліку виконання норм харчування;

8)Журнал антропометрії;

9)Журнал обліку відходів;

10)Журнал заявок на продукти харчування.

Перебуваючи в нашому ДНЗ,  малюки оточені любов'ю, увагою, отримують повноцінне харчування.  В закладі працює рада з харчування, яка значну увагу приділяє забезпеченню асортименту продуктів відповідно до перспективного меню, технології та якості приготування страв, організації харчування в групах. Радою щомісячно аналізується виконання натуральних та грошових норм, інші питання стосовно збалансованого раціонального харчування в садку.

Раціональне харчування

Харчування є одним з найважливіших факторів, що забезпечують нормальний потік процесів росту і розвитку дитини, стійкість до впливу несприятливих умов, високий функціональний рівень провідних систем організму.

Раціональне харчування – це харчування здорових дітей, що повністю відповідають віковим фізіологічним потребам організму в основних речовинах і енергії.

Залежно від віку діти повинні щодня одержувати певну кількість енергії, живильних, мінеральних речовин і вітамінів.

Білки є життєво необхідними речовинами й мають особливе значення в харчуванні дітей. Насамперед це основний пластичний матеріал, що йде на побудову клітин, тканин, органів. Необхідні вони також для утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну крові, вони формують з’єднання, які забезпечують імунітет. Білки беруть участь у процесах засвоєння жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Особливо велика їхня роль у засвоєнні організмом вітаміну С.

Жири є джерелом енергії, вони необхідні для побудови клітинних оболонок, беруть участь в обміні речовин, відіграють роль запасного живильного матеріалу, забезпечують засвоєння багатьох вітамінів.
Найбільш легко засвоюються організмом молочні жири (вершкове масло, вершки, сметана), сутужніше — свинячий, баранячий, яловичий жир, тому їх не рекомендується використати в харчуванні дітей дошкільного віку. Варто уникати надлишкового споживання жирів, тому що це може привести до ожиріння.

Вуглеводи – головне джерело енергії, разом з білками й жирами вони беруть участь в обміні речовин. Більша частина харчового раціону дитини складається з вуглеводів, добова норма вуглеводів в 4 рази більше, ніж жиру і білка. Вуглеводи втримуються в продуктах рослинного походження — крупах, картоплі, овочах, фруктах. Багаті вуглеводами цукор, хліб, мед, цукерки. Надлишкова кількість вуглеводів легко перетворюється в жир і нерідко є однією із причин ожиріння, а надлишок солодощів сприяє розвитку карієсу зубів.

Мінеральні речовини, що входять до складу харчових продуктів, діляться на макроелементи, (кальцій, калій, фосфор, натрій, хлор) і мікроелементи (фтор, цинк, мідь, йод). Особливе значення в харчуванні дітей надається солям кальцію й фосфору, які формують кісткову й зубну тканини, входять до складу гормонів, беруть активну участь в обмінних процесах. Кальцію властиво протизапальна й антиалергічна дія.

Вітаміни відіграють роль каталізаторів в обмінних процесах, вони необхідні для росту й розвитку кліток, тканин. Вітаміни вводяться з їжею. Як правило, вони не синтезуються в організмі. Вітаміни діляться на 2 групи: жиророзчинні (А, D, Е, К) і водорозчинні (С, В).
Вода – необхідна складова частина раціону, вона входить до складу кліток і тканин, бере участь у процесах, що забезпечують життєдіяльність організму; з водою видаляються кінцеві продукти обміну. Вода в організм надходить із продуктами (особливо багато її втримується у свіжих фруктах і овочах), а також у вільному стані (чай, компот, суп). У добу кількість рідини, що надходить в організм дітей 3-7 років, повинне бути в межах 1,5-2 л. Потреба в рідині коливається залежно від сезону року, віку, індивідуальних особливостей дитини. Надлишкова кількість води не рекомендується, тому що це веде до перевантаження нирок, серця.

Як правильно підібрати їжу дошкільнятам

·      Харчові продукти повинні містити білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини.

·      При кожному прийомі їжі варто вживати продукти із всіх чотирьох груп.

·      Кількість їжі повинне бути достатнім.

·      Не слід переїдати.

·      Необхідно уникати штучних напоїв.

·      Їжа повинна бути якісною й свіжою.


Пошук

Календар
«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031


НАШІ ДРУЗІ

Вітаємо наших
 
іменинників!

Copyright MyCorp © 2017
Безкоштовний хостинг uCoz